Тест на віру

21_Kuksa21 вересня на студентське богослужіння для проповіді був запрошений Кукса Антон, диякон церкви “Фавор” (м. Київ) та викладач КБІ. Тема його проповіді: “Тест на віру”. Все життя християнина є тестом на віру.

Вихід 16:15-16: “І побачили Ізраїлеві сини, та й казали один до одного: Ман гу?, бо не знали, що то. А Мойсей відказав їм: Це той хліб, що дав вам Господь на їжу. Це те, що про нього Господь наказав: Збирайте з нього кожен у міри їди своєї, гомер на голову, за числом ваших душ: візьміть кожен для того, хто в наметі його”. Цей уривок говорить про повеління Бога ізраїльському народу збирати манну для харчування під час їхньої подорожі до Ханаану. Її потрібно було збирати щодня, не можна було набрати більше, наприклад, щоб вистачило для всієї родини на цілий тиждень. Можливо, тоді сім’я, а особливо голова сім’ї, могла б почуватися забезпечено, але за такий вчинок стояло жорстоке покарання – смерть. Бог хотів, щоб Його народ довіряв Йому завтрашній день, а не власними зусиллями намагався якось забезпечити себе на наступний день. Цим Господь хоче випрацювати у Свого народу довіру до Нього, повну залежність від Його керівництва, яке приносить захист і безпеку. Так як людина має гріховну природу, вона неспроможна правильно влаштовувати своє життя, правильно жити.

У нашому житті не можна розслаблятися, не можна допускати стану людської безпеки. Залежність від Бога – це тест на віру. Пізніше Господь повелів взяти посудину з манною і покласти її до ковчега Завіту, щоб вона нагадувала євреям про повну залежність від Бога під час їхнього шляху до Обітованої Землі. За всі роки подорожі ніхто не помер з голоду, через те що Бог забув послати наступного дня їм манну. Він ніколи не допустив розчарування до себе, так як Бог був вірний Своїм обітницям.

Левит 25:3-4: “Шість літ будеш засівати своє поле, і шість літ обтинатимеш свого виноградника, і збиратимеш урожай його, а сьомого року субота повного відпочинку буде для землі, повний відпочинок, субота для Господа: поля свого не будеш обсіювати, а виноградника свого не будеш обтинати”.

Ще один приклад для нас, як Бог вчить Свій народ повністю покладатися на Нього. Бог ніби говорить: “Хто послухає Мене, буде мати благословенний врожай шостого року, який повністю забезпечить потреби родини на 3 наступні роки”. Сьомого року земля мала мати спочинок. Вивчаючи історію Ізраїльського народу, бачимо, що євреї не пройшли цього тесту, за що попали до Вавилонського полону на 70 років.

Наше життя сьогодні є щоденним тестом на віру, і від того, як ми його складемо, буде залежати, чи отримаємо ми благословення, яке обіцяє Господь в обмін на довіру, чи будемо нести покарання. Бог розуміє, що власними зусиллями людина не може нічого зробити, тому і навчає довіряти Йому. Дивлячись на біблійні приклади, ми можемо переймати досвід інших людей в питаннях віри. Авраам – абсолютний приклад довіри Господу, за що був названий другом Божим. Звичайно, йому було нелегко, але це того вартувало. Тому давайте в нашому житті будемо пильнувати, щоб тест на віру здавати на відмінно!